Voltar atrás

Escrito o:

Os panadeiros gallegos demandan “sembrar Galicia de cereal autóctono” no Día Mundial do Pan

Os panadeiros do mundo conmemoran hoxe, 16 de outubro, o Día Mundial do Pan, unha data que a Asociación Provincial de Fabricantes de Pan de Lugo (AFAPAN) e a Federación Galega do Pan (FEGAPAN) queren aproveitar para deixar constancia do seu desexo e traballo en prol de "sementar Galicia de cereal autóctono", cuxo cultivo actual "non cobre a demanda existente".

O colectivo empresarial de panadeiros AFAPAN, que leva anos apostando polo respecto á tradición e á elaboración artesanal do pan en Galicia como vehículo para "conservar e garantir a calidade do noso produto", busca agora desde este colectivo e a propia Federación Galega, cuxa presidencia foi asumida recentemente polo tamén presidente de AFAPAN, César Manuel Fieiras, "incentivar de forma decidido o cultivo de cereal autóctono certificado (fundamentalmente trigo das variedades callobre e caaveiro e centeo do país) no rural galego".

Estes colectivos empresariais consideran que "seméntaa de cereal autóctono en Galicia é o mellor vehículo para manter e mesmo mellorar a calidade do pan", sempre da man "do saber facer, o coñecemento e a experiencia dos actuais panadeiros do país". Nesta liña, AFAPAN E FEGAPAN tamén traballarán por conseguir en Galicia "unha formación teórico - práctica regulada, a través dunha formación profesional dual, que garanta a transmisión desta tradición e experiencia dos panadeiros tradicionais galegos a mozos que se incorporen a esta profesión".

As asociacións do pan galegas destacan que senten "moi orgullosas do camiño percorrido até o momento, que levou a que o pan galego sexa considerado como un dos mellores do mundo", grazas ao apego á tradición e ao soporte de entidades como a Xunta de Galicia a través do persoal da Consellería de Medio Rural, "que leva tempo asesorando e apoiando ao colectivo en demandas concretas". 

No entanto, cren que aínda "queda moito por facer", e que nese camiño "recuperar e pór en valor o noso, a materia prima autóctona, fronte ao foráneo, é a forma máis intelixente de apontoar o futuro do sector porque temos un produto único e imposible de imitar noutras latitudes e con outras fórmulas de traballo e ingredientes".

Igualmente, sinalan que promover este tipo de cultivos é unha forma de facilitar "o desenvolvemento económico e social do medio rural galego, con beneficios claros e inmediatos para as zonas onde se produzan estas sementas, e coa posibilidade real de contrarrestar o rápido despoboamento destes territorios, de loitar contra a España baleirada".

Afapan e Fegapan lembran ademais no Día Mundial do Pan que "o pan non soamente é un alimento básico, senón que as súas propiedades nutricionais, se segue un método de elaboración artesanal, transfórmano nun superalimento imprescindible en calquera dieta saudable". 

Día Mundial do Pan

O Día Mundial do Pan celébrase todos os 16 de outubro, como data elixida pola Federación Internacional de Panadeiros (UIB) promover o consumo do pan polos beneficios e as propiedades nutritivas que posúe.

Asociacións

AFAPAN é a asociación máis representativa do sector de panadarías na provincia de Lugo. Traballa constantemente pola mellora do colectivo no seu conxunto con iniciativas para aumentar a calidade dos seus produtos e mellorar a súa comercialización e promoción. Pola súa banda FEGAPAN aglutina ás asociacións provinciais de panadarías de Galicia desde 1979, e a súa directiva traballa nestes momentos con novos e variados obxectivos, que pasan por apontoar a imaxe de calidade do pan artesán galego, "que, entre outras cuestións, non pode depender de lexislacións como o Real Decreto aprobado no mes de maio a nivel estatal, que resulta ambiguo e insuficiente para o pan galego, necesitado de protección e dunha norma máis estrita e rigorosa que aclare de forma eficaz ao consumidor ante que produto atópase".