Escrito o:
A producción ecolóxica, horizonte de futuro do sector agroalimentario
A Escola de Empresarios da Confederación de Empresarios de Lugo (CEL) acolleu hoxe unha xornada informativa organizada conxuntamente con Sogama sobre agricultura ecolóxica. O tema suscitou gran interese entre os empresarios e emprendedores lucenses, pois desde hai días o aforamento do salón de actos en que se celebrou, de 80 prazas, estaba xa completo.
A xornada foi impartida por Rafael Rivadulla, da empresa Agronovo Ecoloxía, especializada en producións ecolóxicas, que abordou as particularidades e os obxectivos deste tipo de agricultura, que pasa por manter a produtividade do chan e do cultivo a través da dotación de nutrientes adecuados para as plantas e o control de parásitos, herbas espontáneas e enfermidades, e todo iso sen agredir nin deteriorar a contorna nin, por suposto, a saúde dos consumidores. Lembrouse tamén que a filosofía da agricultura ecolóxica non é outra que producir alimentos de calidade e co máximo sabor, pero protexendo a fertilidade do chan e evitando problemas de pragas.
Procedementos
Rivadulla explicou os procedementos a seguir para asegurar unha produción ecolóxica coas máximas garantías, orientando ao auditorio ao redor da creación dun bo chan, os sistemas de rega a utilizar, a planificación do horto, a preparación das simientes, como asociar e rotar os cultivos, elección de técnicas de acolchado e fertilización, como aplicar o compost e outros abonos orgánico, e como previr e facer fronte a pragas e enfermidades.
Lembrou tamén os importantes beneficios que a agricultura ecolóxica ten sobre o chan, tendo en conta que optimiza a súa formación e estrutura a través do incremento da circulación dos nutrientes e a enerxía, mellora a capacidade e retención da auga, reduce o perigo de contaminación da auga subterránea, diminúe a erosión e aumenta a biodiversidade, lográndose, en definitiva, chans máis produtivos.
Detallou tamén como reduce a utilización de enerxía non renovable ao diminuír a necesidade de sustancias agroquímicas, cuxa produción require unha gran cantidade de combustibles fósiles, contribuíndo a mitigar o efecto invernadoiro e o quecemento global.
Os asistentes foron obsequiados cunha guía sobre agricultura ecolóxica editada pola Sociedade Galega do Medio Ambiente, e con autoría de Agronovo, que ampliaba a información facilitada no marco da xornada.
Agronovo
Agronovo é unha empresa pioneira e referente en consultoría e asesoramento en materia de producións ecolóxicas. Nada en Lugo, no viveiro de empresas da Fundación CEL ? Iniciativas por Lugo, o pasado ano cumpriu unha década de vida intensamente vinculada á terra e ás empresas relacionadas cos sectores agrario e alimentario, en especial con produtores interesados en obter produtos de calidade, elaborados baixo unhas normas que aseguran o respecto co medio ambiente, saudables e sustentables, e que poidan ser amparados ademais por diferentes certificacións como denominacións de orixe ou indicacións xeográficas protexidas.